* AtelierUNな毎日 *

 >  ハンドメイド >  ハンドメイドの本 >  Making Quilts & Minimal Quiltmaking

Making Quilts & Minimal Quiltmaking

久しぶりに洋書を買いました。
どっちもなかなか面白いですよ!


Making Quilts with Kathy Doughty of Material Obsession: 21 Authentic Projects

by Kathy Doughty


This title helps you discover your own quilting style with these 21 inspiring projects. Believing that each quilt is but a starting point for a new quilt, Kathy Doughty shares 21 of her patterns and invites you to recreate them in your own voice. You'll find quilts you love and quilts you don't like at all. She encourages you to discover in each quilt what appeals to you. To help you define your own style, each quilt pattern is outlined by three exploratory tips regarding concept, technique, and fabric choices. Simply follow the easy guidelines and let your instincts make your choices.



Minimal Quiltmaking

by Gwen Marston


Join Gwen Marston as she leads you through her intuitive process for designing minimal quilts with maximum impact. Learn elements of design, art, color, and history via page after page of unique quilts. Although this book includes basic instructions, no patterns are needed for this minimalist quiltmaking approach.




      -----×-----×-----×-----×-----×-----×-----×-----×-----×-----


今日は半夏生(はんげしょう)
Saururus_chinensis.jpg
半夏生は雑節の一つで、半夏という薬草(→)が生えるころ。 七十二候の一つ「半夏生」から作られた暦日で、かつては夏至から数えて11日目としていたが、現在では天球上の黄経100度の点を太陽が通過する日となっている。毎年7月2日頃にあたる。 by Wikipedia

半夏は半分白くてお化粧(半化粧)したみたいだから半夏生だっていう説明なんだけど、元は半夏が生えるなのよねぇ。ちょっとおかしい( ‥) ン~? 

半夏生に食べるお菓子はなくて~(笑)
タコを食べるって売っていたので酢ダコにして食べました。(業界の販促らしいけど)
讃岐ではうどんの日らしいし、福井県大野市では鯖の丸焼きですって!(結局定まったものはないらしい)
いくら小さめでも鯖の丸焼きって・・・ちょっとスゴそう!


関連記事
hiroさんへ * by UN☆カニ好き
あ、hiroちゃんのところもですか?
大野市だけではなくて、全域で?なのかなぁ。
グロテスクとは思いませんけど、焼きにくい(大きさも厚みも)だろうなと・・・主婦目線で・・・σ(・・;)
生姜醤油なのですねφ(.. )メモシテオコウ
新鮮な鯖は美味しいだろうなぁ❤
この頃ノルウェー産をいただくことが多いのが残念です。

* by hiro
はい、こちらでは、半夏至には鯖の丸焼きを食べます。
確かにちょっとグロテスクですが、生姜醤油でいただくのがまた美味しくって・・・
脂の乗った鯖がさっぱりと頂けます。
またいつか・・遊びにいらしてね!

コメント






管理者にだけ表示を許可する

hiroさんへ

あ、hiroちゃんのところもですか?
大野市だけではなくて、全域で?なのかなぁ。
グロテスクとは思いませんけど、焼きにくい(大きさも厚みも)だろうなと・・・主婦目線で・・・σ(・・;)
生姜醤油なのですねφ(.. )メモシテオコウ
新鮮な鯖は美味しいだろうなぁ❤
この頃ノルウェー産をいただくことが多いのが残念です。
2014-07-03 * UN☆カニ好き [ 編集 ]

はい、こちらでは、半夏至には鯖の丸焼きを食べます。
確かにちょっとグロテスクですが、生姜醤油でいただくのがまた美味しくって・・・
脂の乗った鯖がさっぱりと頂けます。
またいつか・・遊びにいらしてね!
2014-07-03 * hiro [ 編集 ]